Een
kort historisch overzicht van uw bedrijf
De
oorsprong van de duivekater moet volgens betrouwbare gegevens gezocht
worden in de Oud- Germaanse tijd. Men maakte toen van offer brood - ter
vervanging van dieren of vlees- offers. Klaarblijkelijk was de heidense
Germaan ook al er op z’n voordeel uit. De vorm van de duivekater
herinnert ook sterk aan een scheenbeen met vlees of ham. Ook in latere
tijden is de duivekater populair geweest. Bakker
Kroes heeft kroes kater tot en met 1974 in Nieuwedam dagelijks gebakken. |
Oorspronkelijk werden Duivekaters slechts gebakken van Sint Nicolaas tot Drie koningen, maar Kroes bakte ze het hele jaar door en voldeed daarmee aan de verlangens van vele en .... dit staat wel vast, lekkerder dan vroeger, toen de uitgezochte grondstoffen die er nu voor gebruikt worden nog niet bekend of nog niet zo algemeen waren. Dit
feestelijk brood heeft een bijzondere smaak, iets geheel anders dan brood
en gebak, zeer dun snijden en smeren met roomboter komt de fijne smaak
ten goede. Duive kater kan oud worden en is dan nog heerlijk. Zelfs velen
hebben de voorkeur de Duivekater van een week oud boven verse. |
![]() |